26 Aralık 2014 Cuma

OL İZ VEL !

     Aamir Khan'ın filmlerini bilenleriniz vardır mutlaka." O da kim" diyenleriniz arasında da "3 İdiots" filmini bilenleriniz vardır en azından. Ha bilmiyorsanız da hiç geç değil hemen izleyin derim. Hint filmlerindeki duygu karmaşasına hayran olan sadece ben miyim bilemiyorum ama film içindeki şarkı sahneleri hayranlığı konusunda yalnız olmadığıma eminim.
     Uzun zamandır izlemeye çalıştığım ancak bir türlü denk getiremediğim bir filmdi 3 idiots. Hani olur ya aslında yapmak istediğin basit bir şey için tüm şartlar müsaittir ama eften püften bahanelerle bir türlü yapamazsınız, benimki de o hesap işte...
     Sonunda geçtiğimiz günlerde izledim. Abartısız söylüyorum ki bugüne kadar izlediğim en güzel filmdi. Ben ki özellikle milyon dolarlık bütçelerle çekilen o Amerikan bilim kurgu ve aksiyon filmleri var ya hani onların hastasıyım işte. Ama 3 idiots sıradan fakir hint filmi olmasına rağmen konusu, oyunculukları ve toplumsal mesajlarıyla o Amerikan filmlerinin tümünü geride bırakır. Film öyle bir duygu çeşitliliği ile dolu ki, 5 dakika içerisinde hem ağlayıp hem gülüp hem kızıp hem de şaşırabiliyorsunuz. Ülkemizle benzer özellik gösteren ezberci eğitim sistemine karşı bilgi, yetenek, azim, mantık, cesaret, tevazu ve iyiliğin nasıl güçlü bir silah olduğunu ve sisteme diz çöktürdüğünü izlerken gururla karışık bir keyif aldım.

     Aradığınız hiçbir şeyi bulamasanız da filmin başından sonuna kadar her fırsatta dile getirilen bir cümle var "Ol İz Vel" ingilizce versiyonu "All İs Well" Türkçe karşılığı da "Herşey Yolunda". Başrol olan karakterin etrafındaki herkese göstermeye çalıştığı doğrular için ihtiyacı olan cesareti sağlayan cümle bu. Onun deyimiyle korktuğunuzda, heyecanlandığınızda, işler içinden çıkılmayacak hale geldiğinde, zor durumda kaldığınızda kalbinizi kandırmanın yoludur. Kalp telkinlere çok açıktır. Ne kadar doğru bir yaklaşım değil mi? Bizim de şu günlerde en çok ihtiyacımız olan şey toplum olarak biraz kalbimizi kandırmak sanırım.
     Her ne kadar üst üste kötü olayların yaşandığı, güçlünün daha güçlü zayıfın daha zayıf olduğu, hakkıyla yıllarını eğitime harcamış ama diplomasıyla ortada kalan aydın gençlerin iktidar yalakası işe yaramazların  yanında hiçe sayıldığı, insan hayatının pul kadar değeri olmadığı ve geleceğimizden endişe ederken tek derdimizin Osmanlıca bilmemek olduğunu keşfeden yöneticilere sahip olmanın yarattığı düşünsel karmaşa sonucu ihtiyacımız olan kendimizi kandırmak ve tüm gücümüzle bağırmak belki de;
OL İZ VEL...!

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder